SHVO samverkansprocesser

Samordnad hälsa vård och omsorg (SHVO) innefattar processerna för In- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, Samordnad individuell plan (SIP) samt Öppenvårdsprocess.

In- och utskrivningsprocessen

Lagen (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård reglerar utskrivningsprocessen för personer som efter utskrivning har behov av insatser från socialtjänst, kommunalt finansierad hälso- och sjukvård eller regionfinansierad öppenvård. Lagen syftar till att övergången från slutenvård till öppenvård ska vara trygg, säker och effektiv.

Samverkansprocessen kan i Västra Götaland startas redan innan inläggning, men påbörjas som senast 24 timmar från att ansvarig läkare i slutenvården bedömer att patienten efter utskrivning kan ha behov av insatser. Processen pågår sedan tills patienten återtar sitt samtycke eller blir utskriven från den slutna vården varpå samverkan övergår i en SIP-process.

Mer om in- och utskrivningsprocessen

Läs mer om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård på Vårdsamverkan i Västra Götalands webbplats

Samordnad individuell plan, SIP-processen

Erbjudande om samordnad individuell plan, SIP, gäller när behov av gemensam planering uppstår av insatser mellan kommun och region. Målgruppen för SIP invånare med behov av SIP, oavsett ålder, diagnos, eller funktionsnedsättning.

SIP-processen sker i sex moment: Bedöm behov, planera, kalla/bjud in till SIP-möte, SIP-möte, följ upp och avslut. Det är sällan en linjär process, ofta sker flera uppföljningar på en SIP. 

Mer om SIP-processen

Läs mer om Samordnad individuell plan (SIP) på Vårdsamverkan i Västra Götalands webbplats

Öppenvårdsprocessen

Öppenvårdsprocessen ska stödja ett personcentrerat förhållningssätt, kommunikation och samverkan i öppenvård kring enskilda som kräver insatser från hälso- och sjukvården samt socialtjänsten. Öppenvård är ett samlingsnamn för vård som ges enskilda som inte är inneliggande på sjukhus. Motsatsen är slutenvård eller heldygnsvård.

Med öppenvårdsprocess menas informationsöverföring och samverkan kring enskilda som inte hanteras enligt riktlinjen för in- och utskrivningsprocessen.

Mer om öppenvårdsprocessen

Läs mer om öppenvårdsprocessen på Vårdsamverkan i Västra Götalands webbplats